Het onafhankelijk ondernemingsloket: Eunomia
Startende ondernemers Deze pagina afprintenCette page en français  


Uw formaliteiten snel in orde laten maken? Vraag ze on-line aan!

Eunomia is Erkend Ondernemingsloket

Financiering

Waar vind ik geld voor mijn onderneming?

Een van de kopzorgen van starters is het vinden van startkapitaal. Gelukkig bestaan er een aantal financiële middelen die het de startende ondernemer makkelijk maken om zijn droom te verwezelijken.

Nationaal

  1. Banken: wanneer uw eigen middelen onvoldoende zijn maar uw project goed voorbereid is, kunt u ook aankloppen bij een financiële instelling. De belangrijkste financieringsmiddelen zijn: financiering van de vaste activa, financiering van het bedrijfskapitaal en waarborgen. Een bankier kan u in detail een beschrijving geven van de verschillende financieringsmiddelen.
  2. Participatiefonds (www.fonds.org): zelfstandigen, vrije beroepen, KMO, starters en ook werkzoekende kunnen makkelijker bij het Participatiefonds een financiering aanvragen op hun eigen zaak op te starten. Voor aanvragen over het Participatiefonds of informatie over andere leningen kan u terecht bij onze partner de Koninklijke Unie van de Middenstand (www.kum.be), of een adviseur bij een Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij in uw provincie.

Vlaanderen

  1. PMV-kmo (www.pmv-kmo.be): via diverse producten activeert PMV-kmo financiële middelen die het voor private kapitaalverschaffers makkelijker maakt om kleine en middelgrote ondernemingen te financieren, zoals bijvoorbeeld de WinWin-lening.
  2. Participatiemaatschappij (www.pmvlaanderen.be): participatiemaatschappijen zijn financiële instellingen die gespecialiseerd zijn in het inbrengen van kapitaal in bedrijven die zich meestal nog in de beginfase bevinden.

Brussel

  1. Financieringsmogelijkheden in Brussel (www.ecosubsibru.be)
  2. Brussels Waarborgfonds (www.brusselswaarborgfonds.be) waar men terecht kan voor waarborgen aan KMO’s en zelfstandigen die een beroepskrediet wensen te bekomen bij een kredietinstelling.

Wallonië

  1. Waalse Maatschappij voor Financiering en de Waarborg van Kleine en Middelgrote Ondernemingen (www.sowalfin.be). Waalse KMO’s kunnen langs het 'uniek financieel loket' hier terecht voor informatie over financieringsmaatregelen van het Waals Gewest.
  2. Financiële en Steunmaatregelen in Wallonië (www.wallonie.be/fr/entreprises/home.shtml)

Steden en gemeenten

Ook heel wat steden en gemeenten voorzien toelagen voor startende of gevestigde ondernemers,
gaande van vestigingspremies tot tegemoetkomingen voor het opknappen van leegstaande handelspanden bijvoorbeeld. Raadpleeg de website van je stad of gemeente, of contacteer de lokale dienst economie / middenstand voor méér informatie.

Made by GOOFi
Copyright © 2017 Eunomia Ondernemingsloket. Alle rechten voorbehouden. Wettelijk bericht  |  Contacteer ons